Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Spelregels voor tafelarbiters
Regel 1: Regel 1:
Goed arbitreren is moeilijk, wellicht is dat zelfs moeilijker dan het bridgespel zelf. De spelbeleving moet door vier paar ogen tegelijk gezien worden in plaats van door één paar. En dan moet de arbiter achteraf via vraag en antwoord de voor de Spr. relevante feiten trachten te achterhalen, daarbij niet zelden tegengewerkt door één of zelfs beide partijen, die hem en/of elkaar in de rede vallen om toch vooral maar het eigen gelijk te halen, en dan is het een hele kunst de goede vragen in de juiste volgorde te stellen zonder dat daarbij OI over tafel gaat.
 
 
Nadat vastgesteld is wat er gebeurd is, krijgen partijen vaak keuzes aangeboden. Die keuzes moeten vooraf volledig worden verteld voordat de arbiter de beslissende keuze laat maken.
 
 
De beslissing gaat niet zelden gepaard met geboden en verboden. En de beslissing, de te maken keuzes en alle instructie omtrent strafkaarten, voorspeelbeperkingen en verplichte passen moet hij toch vooral vlot en duidelijk geven, waarbij de arbiter tegelijkertijd geacht wordt zelf de hoogste normen in acht te nemen daar waar het de omgangsvormen betreft. Bij elkaar voorwaar geen sinecure.
 
 
Een van de gevolgen is dat vrijwel geen enkele arbitrage volledig juist wordt afgehandeld. De feiten worden niet goed vastgesteld, of niet alle potentieel relevante worden vragen gesteld, of de arbitrage duurde te lang, of de juiste beslissing wordt niet genomen, of alle relevante keuzes worden niet aan beide partijen op het juiste moment aangeboden, of ergens wordt enige vorm van OI veroorzaakt, of er wordt niet of niet concreet genoeg verteld hoe omgegaan moet worden met informatie uit de ingetrokken handelingen, of wat de consequenties zijn van strafkaart en voorspeelbeperkingen, etc.etc.
 
 
Je kan beargumenteren dat dat allemaal niet erg is zolang beide partijen na de arbitrage maar tevreden zijn, '''het is tenslotte maar een spelletje''', maar we stellen ondertussen vast dat echt goed arbitreren dus hartstikke moeilijk is.
 
 
Maar voor het aan tafel arbitreren gelden ook spelregels, en de spelregels gelden ook voor de WL, en dat is waar deze kennisbank in wording zich primair op wil richten.
 
 
<!--
 
 
Een van de belangrijkste doelstellingen van de CLB-cursus is het opleiden van goede tafelarbiters. Het CLB-examen is echter schriftelijk. Nu kan je kan wel schriftelijk testen op de mate waarin de kandidaat een gegeven situatie correct kan afhandelen via het Spr.-boekje, maar er zijn tal van andere aspecten en richtlijnen waarop bij het aan tafel arbitreren gelet zou moeten worden. Wellicht mede omdat daar op het examen toch niet op getest wordt, ontbreken deze (veelal logische) [[richtlijnen en arbitrageaspecten]] in de CLB-cursus.
 
 
Want ook voor het aan tafel arbitreren gelden de spelregels ook voor de WL. Daarnaast zijn op het CLB-examen de feiten gegeven, maar aan tafel moeten de feiten eerst worden vastgesteld. Een wereld van verschil.
 
 
Een paar eenvoudige voorbeelden: er zijn 2 vragen die aan tafel zelden gesteld worden, maar die bij afwijking van het verwachte standaardantwoord meestal een volstrekt andere uitkomst laten zien van de arbitrage. Dat zijn "Wat bezielde u toen u de onregelmatigheid beging?" en "Zijn er na de onregelmatigheid nog dingen gebeurd?". 
 
 
-->
 
  
 
{| class="wikitable" Valign="top"
 
{| class="wikitable" Valign="top"

Versie van 15 jul 2019 om 13:21

Onderwerp Opmerkingen Status
Reden van deze Wiki achtergrond ontstaan site Gerealiseerd: verder onderhouden
Arbitrageprotocollen AAP + specifiek Gerealiseerd: verder onderhouden
Richtlijnen en arbitrageaspecten Aspecten die zelden apart benoemd worden Nader uitwerken, uitsplitsen en bijwerken
Arbitrages Via WikiForum Het eerst volgende nog te realiseren is een knop in het edit-menu waarmee de template:hand met 1 klik in de pagina wordt geladen.
Spelstadia Van belang wanneer welk art. van toepassing is Gerealiseerd
Minicursus Spelregels Voor spelers Te realiseren
Examentraining Adviezen voor het CLB-examen Verder onderhouden
Huidige Spelregels Door elk subartikel referendabel te maken wordt bereikt dat er (bijv. in een arbitrage) via een template te verwijzen is naar een artikel en dat er commentaren en fijnheden toe te voegen zijn via de overlegpagina van het (sub)artikel lopende zaken
Spelregelgeschiedenis Hoe werd vroeger gedacht over een onregelmatigheid Toekomstmuziek

Ten aanzien van het meeschrijven:

Er is getracht het toevoegen van content zo laag-drempelijk mogelijk te houden. Wat mij betreft hoef je aan geen enkele eis te voldoen anders dan dat je bridger in clubverband bent (geweest). Evenwel wil ik de facebook-bots zo veel mogelijk buiten de deur houden. Daarom is, als je content aan deze base wilt toevoegen (graag, mits correct taalgebruik), registratie toch verplicht gemaakt. En dan kan je (als je wilt) ook een user-pagina aanmaken zodat anderen weten wie er schuil gaat achter de door jou aangemaakte username (rechts bovenin kan je een account aanmaken / inloggen).

Voel je vrij content toe te voegen. Dat kan middels standaard mediawiki-syntax, en in elk geval altijd op de 'Overleg'-pagina (als de projectpagina protected is) zoals beschreven in:

Er zijn nogal wat extra mogelijke tags toegevoegd. Welke dat op dit moment zijn, is onder te raadplegen.

Voor hoe de syntax van de tag werkt, raadpleeg je de beschrijving van de extensie/plugin.