Spelregels voor tafelarbiters:Over

Uit Spelregels voor tafelarbiters

Het idee voor deze website is ontstaan vanuit het geven van de CLB-cursus. Een van de belangrijkste doelstellingen van de CLB-cursus is het opleiden van goede tafelarbiters. Het CLB-examen is echter schriftelijk. Nu kan je kan wel schriftelijk testen op de mate waarin de kandidaat een gegeven situatie correct kan afhandelen via het Spr.-boekje, maar er zijn tal van andere aspecten en richtlijnen waarop bij het aan tafel arbitreren gelet zou moeten worden.

Want ook voor het aan tafel arbitreren gelden er bepaalde spelregels en de spelregels gelden ook voor de WL. Daarnaast zijn op het CLB-examen de feiten gegeven, maar aan tafel moeten de feiten eerst worden vastgesteld. Een wereld van verschil.

Een paar eenvoudige voorbeelden: er zijn 2 vragen die aan tafel zelden gesteld worden, maar die bij afwijking van het verwachte standaardantwoord meestal een volstrekt andere uitkomst laten zien van de arbitrage. Dat zijn "Wat bezielde u toen u de onregelmatigheid beging?" en "Zijn er na de onregelmatigheid nog dingen gebeurd?". Die vragen staan niet in het Spr.-boekje, maar zou de arbiter wel altijd moeten stellen.

Ook zou een lijst met adviezen voor het beantwoorden van examenvragen tot betere examenresultaten hebben geleid.

Een voorbeeld daarvan is het advies: "Begin met die examenvragen waar je het meest van denkt te weten". Dat zullen meestal de spelregelvragen zijn, en daar is ook het meest mee te verdienen. Het indringender geven van alleen al dit ene advies zou bij het examen gehouden in NBB-district Rotterdam 14 mei 2019 mogelijk 2 extra geslaagden hebben opgeleverd. Nu hadden een paar kandidaten die m.i. hadden moeten slagen het niet gehaald wegens tijdgebek aan het eind.

Voel je vrij content toe te voegen. Dat kan middels standaard mediawiki-syntax, en in elk geval altijd op de 'Overleg'-pagina (als de projectpagina protected is) zoals beschreven in:

Er zijn nogal wat extra mogelijke tags toegevoegd. Welke dat op dit moment zijn, is onder te raadplegen.

Voor hoe de syntax van de tag werkt, raadpleeg je de extensie/plugin.