Sjabloon:2017:40B

Uit Spelregels voor tafelarbiters


1.   (a) Of het nu impliciet of expliciet is, een afspraak tussen partners maakt deel uit van het systeem van de partners.
(b) Het Bondsbestuur mag naar eigen goeddunken bepaalde afspraken tussen partners aanduiden als “speciale afspraken”. Een speciale afspraak tussen partners is een afspraak waarvan de betekenis volgens het Bondsbestuur mogelijk niet meteen begrepen en verwacht wordt door een aanzienlijk aantal deelnemers aan het toernooi.
(c) Tenzij het Bondsbestuur anders beslist, vormt elke bieding die een kunstmatige betekenis heeft, een speciale afspraak.
2.   (a) Het Bondsbestuur:
(i) heeft zonder beperking de bevoegdheid om speciale afspraken tussen partners toe te staan, te verbieden, of onder bepaalde voorwaarden toe te staan,
(ii) kan het gebruik van een systeemkaart voorschrijven, al dan niet met aanvullende bladen, om vooraf een overzicht te bieden van de speciale afspraken tussen de partners, en het gebruik ervan reglementeren,
(iii) mag alerteerprocedures voorschrijven en/of andere manieren om de afspraken van de partners kenbaar te maken,
(iv) mag verbieden dat partners vooraf afspreken de betekenis van een afspraak tijdens het bieden of spelen te wijzigen na een onregelmatigheid begaan door een tegenstander,
(v) mag het psychen met kunstmatige biedingen beperken.
(b) Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, mag een speler zijn eigen systeemkaart niet raadplegen tussen het begin van de biedperiode en het einde van het spel, behalve (alleen) de leider en de blinde, die hun eigen systeemkaart mogen inkijken tijdens de uitlegperiode.
(c) Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, mag een speler de systeemkaart van de tegenstanders raadplegen:
(i) voor het begin van de biedperiode,
(ii) tijdens de uitlegperiode,
(iii) tijdens het bieden en spelen maar alleen als het zijn beurt is om te bieden of te spelen,
(iv) nadat een tegenstander conform artikel 20F een verduidelijking heeft gevraagd, om de betekenis van een bieding of speelwijze van zijn partner correct uit te kunnen leggen.
(d) Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, is een speler tijdens de bied- en speelperiode niet gerechtigd geheugensteuntjes te gebruiken of hulpmiddelen voor berekeningen of bied- en speeltechniek, in welke vorm dan ook.
3.   (a) Een partij die benadeeld is als gevolg van het feit dat de tegenstanders nagelaten hebben de betekenis van een bieding of speelwijze conform deze spelregels kenbaar te maken, heeft recht op rechtzetting door het toekennen van een arbitrale score.
(b) Herhaalde overtredingen van de verplichting om afspraken tussen partners kenbaar te maken kunnen bestraft worden.
4. Als een partij benadeeld is door het feit dat een tegenstander met zijn partner een speciale afspraak gebruikt die niet voldoet aan de voorschriften die gelden in het toernooi, dient een arbitrale score gegeven te worden. Een partij die deze voorschriften overtreedt, kan een procedurele straf opgelegd krijgen.
5.   (a) Bij het uitleggen van de betekenis van partners bieding of speelwijze in antwoord op een vraag van een tegenstander (zie artikel 20), dient een speler alle speciale informatie te geven die hem op grond van afspraak of ervaring met deze partner ten dienste staat, maar hij hoeft niet kenbaar te maken welke gevolgtrekkingen hij heeft gemaakt voor zover die berusten op zijn kennis en ervaring van zaken die in het algemeen bij bridgers bekend zijn.
(b) De wedstrijdleider past de score aan als de informatie die niet in de uitleg werd opgenomen, cruciaal was voor (de keuze van) een tegenstander en die tegenstander daardoor benadeeld is.